We zijn tijdelijk gesloten

De bibliotheken zijn gesloten. Er zal in de periode dat we dicht zijn geen telaatgeld worden gerekend.
Je kunt blijven lezen en lenen via de afhaalbieb. De inleverbussen zijn gewoon open.

Lees- en cultuurtips week 18 en 19

cover kort

Deze week een bomvolle tippagina. We tippen we twee luisterboeken: Echt gebeurd, en De man die naar Mars wilde. Laat je voorlezen, kijk naar ballet en luister naar concerten. Verder een website over straatpoëzie en de schrijfopdrachten van de Schrijfakademie. Kijk ook naar twee bekroonde korte films, een theaterbewerking van De Warenar en kunstlessen van het Van Gogh museum.

Ook voor niet-leden heeft de LuisterBieb boeken.

Met de LuisterBieb geniet je altijd en overal van de mooiste luisterboeken. Tijdens de Coronacrisis biedt de LuisterBieb ook voor niet-leden van de bibliotheek uren luisterplezier. Lezen voor je plezier of lezen voor je lijst, bekijk wat de luisterbieb te bieden heeft op: www.onlinebibliotheek.nl/luisterbieb.html

 

Luisterboektip: Echt gebeurd

cover boek dagboek van een puber

Luister eens naar: Echt gebeurd, Paulien Cornelissen en Micha Wertheim

In Amerika is het razend populair: The Moth, een podium waarop mensen een echt gebeurd verhaal vertellen. Paulien Cornelisse en Micha Wertheim introduceerden het fenomeen in Nederland. Dit luisterboek bevat hoogtepunten van vijf jaar Echt Gebeurd, dat wekelijks gehouden wordt. Omlijst door een in- en uitleiding van de samenstellers worden er vijftien ware verhalen verteld. De vertellers doen het uit hun hoofd en zijn geen professionals, wat te merken is aan het geregeld hoorbare 'eh' en 'nou'. Maar dat doet niets af aan het enthousiasme waarmee de anekdotische verhalen gebracht worden.


Luisterboektip: : De man die naar mars wilde

cover boek

Luister eens naar: De man die naar mars wilde, Joris van Casteren
Als het aan Bas Lansdorp en Arno Wielders ligt, wonen er vanaf 2023 mensen op Mars. Ze zullen daar ook sterven, want terugkeren naar aarde is technisch nog niet mogelijk. Om dit onwaarschijnlijke plan ten uitvoer te brengen, richtten Lansdorp en Wielders de organisatie MarsOne op, waar zich tienduizenden kandidaat-astronauten uit verschillende landen hebben aangemeld. Om de kosten te dekken zullen de kandidaten vanaf 2014 zich in een Big Brother-achtige show presenteren aan het publiek, dat uiteindelijk bepaalt welk team als eerste vertrekt. Martijn Kroezen uit Enschede, croupier bij Holland Casino, is een van de kandidaten die zich heeft aangemeld.Laat je voorlezen op Bulkboek.nl

Laat je voorlezen op Bulkboek.nl


Luister via Spotify, Deezer of Apple music naar je favoriete korte verhalen. Bulkboek biedt ze gratis aan en je kunt ze uitzoeken op https://bulkboek.online/

Lees korte verhalen op Shortreads.nl

shortreads

Shortreads is een platform voor gratis korte verhalen rond de actualiteit, geschreven door veelbelovende auteurs. Je leest hier iedere werkdag een nieuw kort verhaal dat op een of andere manier gebaseerd is op groot of klein nieuws. Lees bijvoorbeeld het verhaal Een schooldag van Manik Sarkar: http://shortreads.nl/schooldag/

 

Scapino bij u thuis

scapino ballet thuis

Maandagavond is Scapino-avond. Zolang de theaters dicht zijn streamt het Scapino Ballet elke maandag om 20.30 uur een voorstelling, film of documentaire van of over Scapino. Bekijk ze op scapinoballet.nl

Live-streams in het concertgebouw

Concertgebouw live-streams

Met life-streams kunnen muziekliefhebbers wereldwijd gratis meegenieten met concerten die in het Concertgebouw in Amsterdam gespeeld worden. Je kunt de concerten hier bekijken. 

Leer online acteren en dansen

NITE online lessen

Gratis online leren acteren en dansen. Dat kan, dankzij een initiatief van het Nationaal Interdisciplinair Theater Ensemble. De lessen worden drie keer per week gegeven. Dinsdag, woensdag en donderdag om 13.00 uur. 

Bekijk straatpoëzie

https://straatpoezie.nl/

Ken je de website straatpoezie.nl? Op deze website worden gedichten verzameld die te lezen zijn in de openbare ruimte van Nederland en Vlaanderen. Met een landkaart ontdek je waar je gedichten kunt vinden in jouw buurt. Ook vind je er leestips en lesideeën. De moeite van het bekijken waard. 

Leer zelf verhalen te schrijven met de Schrijfakademie

https://schrijfakademie.nl/

De  Schrijfakademie is een initiatief van alle universitaire opleidingen nederlandse taal en cultuur in Nederland, middelbare schooldocenten, uitgeverijen en schrijversorganisaties. Ze bieden direct toe te passen schrijfopdrachten aan om leerlingen te stimuleren creatief te werken met taal. Bekijk de lessuggesties op de website van de Schijfacademie.

Bekijk Warenar van het Mechels Miniatuur Theater

Vraag je je ook af hoe je leerlingen op dit moment op een begrijpelijke manier oudere literatuur zelfstandig kunt laten lezen? Laat leerlingen op Youtube kijken naar ‘Warenar’, een komedie door het Mechels Miniatuur Theater.
Dit blijspel van P.C. Hooft en Samuel Coster uit 1617 vertelt het verhaal van Warenar, die in zijn woning een pot met gouden munten gevonden heeft, die zijn grootvader daar vroeger heeft begraven. Warenar raakt geobsedeerd door de angst dat zijn pot gestolen wordt. Van zijn schat durft hij niets uit te geven, uit vrees dat men hem voor een rijk man zal houden. Zo leeft hij in diepe, zelfverkozen armoede.
Zijn dochter Claartje is - zonder dat Warenar dat weet - zwanger van Ritsert, een losbol van een jongen. Diens oom Rijckert, Warenars buurman, wil met Claartje trouwen. Warenar vermoedt achter dit aanzoek een list om de pot met goud in handen te krijgen. Hij gaat zich steeds nerveuzer en vreemder gedragen en vestigt daardoor juist de aandacht op zichzelf.
https://www.youtube.com/watch?v=8EttycewpHY 

Bekijk bekroonde korte films

cautionary tales

Veel bekroonde korte films zijn te vinden op YouYube. Kijk bijvoorbeeld naar Alternative maths: https://www.youtube.com/watch?v=Zh3Yz3PiXZw , waarin een rekenlerares in het Post-fect tijdperk van Trump terechtkomt, waardoor al de door haar geleerde rekenfeiten ineens niet meer kloppen. De film won prijzen op diverse filmfestivals.
Of bekijk Cautionary tales: https://www.youtube.com/watch?v=lEsoDFBdQeU, waarin Aaron, een jongen met een nogal bizarre vervorming in zijn gezicht, waar hij al zijn hele leven last van heeft, steun zoekt bij een groep buitenbeentjes.

Volg online lessen bij het Van Gogh museum

Van Gogh museum online lessen

Het Van Gogh museum biedt gratis online lessen aan over kunstonderwerpen als Vincent van Gogh, imitatio, licht, kleur en nog veel meer. Docenten en leerlingen kunnen gezamenlijk de slides doorlopen. Bekijk de mogelijkheden op: www.vangoghmuseum.nl