Boek en Film

Samen een boek lezen, samen met de klas naar de film van het boek, én een gesprek voeren met de maker. Een simpele maar doeltreffende manier om kinderen betrokken en gemotiveerd te krijgen om te lezen.

De kinderen waren écht betrokken, van begin tot eind!

— Leerkracht groep 8

Project "Boek en Film" van Bibliotheek Hoorn en Cinema Oostereiland

Met dit project diept u met uw klas een mooi verhaal uit door eerst het boek klassikaal te lezen, dan de film te bezoeken in de echte bioscoopzaal bij Cinema Oostereiland en tot slot in de Bibliotheek een schrijver, scenarist, of filmmaker te ontmoeten aan wie de kinderen al hun uw vragen kunnen stellen. De ervaring leert dat het vergelijken van het boek en de film bij de kinderen veel inzichten geeft over het verhaal en de maakprocessen van beide media. Een ervaring die bij de kinderen een diepe indruk achterlaat en die de liefde voor verhalen in boek- of filmvorm stimuleert.

Ik zag bij de kinderen echt inzichten ontstaan.

— Leerkracht groep 6

Bekijk het aanbod in een overzicht (pdf)

Bekijk hier welke films op dit moment te boeken zijn:

 • Boek en Film: Hallo Wereld Bekijk details

  Groep 1-2. Wie ben ik? Heb ik pootjes? Hoe leer ik ademen? En oh ja…wat eet ik eigenlijk graag?

 • Boek en Film: Iep! Bekijk details

  Groep 3-4. Iep! vertelt het verhaal van Viegeltje, een wezen dat lijkt op een klein meisje. Viegeltje heeft echter in plaats van armen vleugels.

 • Boek en Film: Toen mijn vader een struik werd Bekijk details

  Groep 5-6. De tienjarige Toda woont met haar vader in een bakkerij. Wanneer haar vader onverwacht weggeroepen wordt om het land te verdedigen, staat Toda er alleen voor. Ze begint aan een spannende reis op zoek naar haar moeder.

 • Boek en Film: De club van lelijke kinderen Bekijk details

  Groep 6,7,8. Als hoofdpersoon Paul op schoolreisje gaat, ontdekt hij dat het helemaal geen schoolreisje is: hij zal samen met honderden andere kinderen worden opgesloten omdat ze allemaal lelijk zijn.

 • Boek en Film: Superjuffie Bekijk details

  Groep 3-4. Juf Josje lijkt een heel gewone juf. Maar als er een dier in gevaar is of ze hoort hulp roepen, neemt ze een hap van een schoolbordkrijtje en verandert ze in 'Superjuffie'.

 • Boek en Film: De piraten van hiernaast Bekijk details

  Groep 5-6. Het saaie kustplaatsje Zandwijk aan Zee wordt op stelten gezet door de komst van de zwaardvechtende en rum-drinkende piratenfamilie Donderbus.

 • Boek en Film: Mijn bijzonder rare week met Tess Bekijk details

  Groep 7-8, brugklas VO. "Op de eerste dag van de vakantie brak mijn broer zijn been. Dat was jammer voor hem, maar eigenlijk wel leuk voor mij, want bij de dokter kwam ik Tess tegen. Tess had bruine ogen met vlekjes erin. Ze kende haar eigen vader niet, zei nooit sorry en was nogal bazig: ik moest meteen een rare dans met haar oefenen op de parkeerplaats van de dokter. Het kon niet anders, zei ze. Haar leven hing ervan af…"

 • Boek en Film: Pinocchio Bekijk details

  Groep 7-8, brugklas VO. Wanneer houtsnijder Geppetto (Oscarwinnaar Roberto Benigni) uit een blok hout een pop maakt gebeurt er iets magisch. De brutale pop begint te praten en kan lopen, rennen en eten zoals een kleine jongen.

 • Boek en Film: Kapsalon Romy Bekijk details

  Groep 7-8 brugklas VO, De ouders van Romy zijn gescheiden en ze brengt veel tijd door bij haar oma. Maar er gaan steeds meer dingen mis.