Ontmoet Lisa Weeda

14 juni 2022, van 20:00 tot 22:00 | Centrale Bibliotheek, Wisselstraat 8 (Salon)

Kosten: € 10,- voor leden, € 12,- voor niet leden

Schrijfster Lisa Weeda komt op dinsdagavond 14 juni vertellen over haar boek Aleksandra waarin de geschiedenis van haar Oekraïense familie centraal staat.

Aleksandra

In Aleksandra verweeft Lisa Weeda uiterst vernuftig een hartverscheurende familiegeschiedenis met geopolitieke ontwikkelingen. In opdracht van haar hoogbejaarde grootmoeder Aleksandra reist Lisa Weeda naar Oekraïne om het graf van haar verdwenen oom Kolja te zoeken. Nadat ze de grenswachters van het oorlogsgebied te slim af is geweest, belandt ze na een magische val door de tijd in het Paleis van de Sovjets. Daar treft ze haar overgrootvader Nikolaj, die haar als een hedendaagse Alice in Wonderland meeneemt op een reis door het verleden. 

Met deze originele constructie wekt Weeda de roerige geschiedenis van Oekraïne tot leven. Dankzij Aleksandra leren we medemensen kennen die drieduizend kilometer verderop wonen, maar die ook deel uitmaken van onze geschiedenis, onze Europese identiteit, onze toekomst.

Over Lisa Weeda

Lisa is een Nederlands-Oekraïense schrijver, literair programmamaker en virtual reality regisseur. Oekraïne, het moederland van haar grootmoeder, staat vaak centraal in haar werk. ‘Aleksandra’(2021) is haar eerste roman en daarmee is zij genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2022. Dit jaar werd Lisa Weeda al verkozen tot literair talent door de Volkskrant.