Ontmoet Jan Brokken

18 okt

 

Deze avond geeft Jan Brokken een lezing over zijn nieuwste roman De rechtvaardigen. Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Hij debuteerde met De provincie en schreef onder andere De regenvogelDe blinde passagiersDe droevige kampioenMijn kleine waanzinWaarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin en In het huis van de dichter. Veel van zijn romans zijn in diverse talen vertaald en verfilmd. Als schrijver heeft hij internationale faam verworven - The New York Times prees Jungle Rudy als een meesterwerk van verhalende non-fictie. Met Baltische zielen schreef hij een baanbrekend en grensverleggend boek, met De Vergelding bereikte hij een breed en groot publiek. En ook met zijn voorlaatste boek De Kozakkentuin bewijst hij zich als een verteller van formaat. 

 

Deze avond in de Centrale Bibliotheek staat het verhaal van de Nederlandse consul Jan Zwartendijk centraal. Zwartendijk was consul in Litouwen tijden de Tweede Wereldoorlog en hij ontdekte aan het begin van de oorlog een manier om duizenden uit Polen gevluchte Joden het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte de Nederlandse consul in Litouwen een manier om duizenden uit Polen gevluchte Joden het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden de Joden met de Trans Siberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog. 

Het verhaal van die Nederlandse consul, Jan Zwartendijk, is even verheffend als heldhaftig. In de tien dagen dat hij er de gelegenheid toe had, schreef hij koortsachtig duizenden visa uit. In 1997 kreeg hij postuum de Yad Vashem-eretitel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’. 

Jan Brokken beschrijft het leven van de in Rotterdam geboren Jan Zwartendijk en de lotgevallen van veel van de ontkomen Joden in een meeslepend epos, waarin een treffend beeld wordt geschetst van een wanhopige tijd. De rechtvaardigen is een les in moed, in het maken van de juiste keuzes op het juiste moment.

 

20:00 - 22:00

Wisselstraat 8, 1621 CT HOORN

Prijs: € 12,00
Leden-prijs: € 10,00

Er zijn nog: 51 kaarten beschikbaar

Mijn bibliotheek

Vind ons leuk op facebookVolg ons op twitterYoutube flickr