Nederland Leest

Kleine geschiedenis, grote verhalen.

Duik in je eigen geschiedenis met behulp van de bibliotheek: de geschiedenis van je eigen familie of van de stad of streek waarin je woont.


Activiteiten in jouw bibliotheek

In samenwerking met het Westfries Archief en de Nederlandse Genealogische Vereniging afdeling Oostelijk West-Friesland hebben wij een aantal coronaproof activiteiten geprogrammeerd. Kleinschalig, inspirerend en boeiend.
Kom luisteren naar het verhaal over de familie Valentijn of de vondst van het gezonken Westfries oorlogsschip Huis te Warmelo. Of duik in je eigen familiegeschiedenis bij het stamboomonderzoek of die van de stad of streek waarin je woont bij 'Zoeken in het Westfries Archief'.

Online activiteiten

Vanaf 5 november gaat de bibliotheek iedere donderdagavond van 19.30 tot 20.30 uur in gesprek met een schrijver tijdens het webinar Ontmoet Schrijvers Online. Deelnemers krijgen ook de kans om vragen te stellen. De leukste/origineelste vraag wint een boek! Meld je gratis aan, iedereen is welkom.

Tips van de redactie

Je persoonlijke geschiedenis begint klein en ligt soms verborgen, maar als je goed leest en je verdiept in het verleden, is er altijd een groot verhaal te vinden.

Met behulp van Delpher kan je zoeken in een gigantisch krantenarchief met ruim 13 miljoen krantenpagina’s.


Cadeau van de Bibliotheek

Het Zwijgen van Maria Zachea

In Het zwijgen van Maria Zachea vertellen twaalf broers en zussen het ware verhaal van hun familie. Deze literaire non-fictie van Judith Koelemeijer krijg je in november cadeau van de bibliotheek.

Bekijk dit boek


In gesprek over boeken

Alfred Birney, Hans Goedkoop en Susan Smit zetten zich dit najaar in voor de campagne Nederland Leest. Ze gaan het gesprek aan over boeken, het thema Kleine geschiedenis, grote verhalen en het bijbehorende geschenkboek. 
Meer geïnteresseerd in e-books? Kijk dan onderaan deze pagina.

  • Hans Goedkoop

  • Alfred Birney

  • Susan Smit

Nederland Leest Junior

Dwars door de storm

In 1953 gaat de Molukse Jacob met zijn familie in Groningen wonen. Hij leert op school Tjakkie kennen en ze worden vrienden. Beiden hebben een droom waar hun ouders niet achter staan. Vanaf ca. 10 jaar.

Bekijk dit boek

E-books en luisterboeken lenen

Ben je lid van de Bibliotheek? Dan mag je gratis e-books lenen en luisterboeken downloaden. Dat doe je op de online Bibliotheek: de online variant van je eigen vertrouwde bieb.

Meer weten


  • Hans Goedkoop

  • Alfred Birney

  • Susan Smit


Meer inspiratie?

Blader door meer boeken over geschiedenis.