Boekenweeklees!workshop

Hoe lees ik Natuur in de Literatuur! – Lees!workshop door Lidewijde Paris


15 mrt

Inspirerende workshop met leesambassadeur Lidewijde Paris, auteur van ‘Hoe lees ik’. Zij laat je zien hoe je nog meer uit een boek kunt halen. Bovendien geeft ze veel leestips, altijd fijn voor leesclubs, scholen, beginnende schrijvers en natuurlijk alle andere enthousiaste lezers. 

‘Natuur’, dat is het schitterende thema van de Boekenweek 2018! Waar denk je dan aan? Een blad dat langzaam van een boom valt, een weg die verdwijnt in de mist, verdorde bloemen in een tuin. Donkere bossen, diepe vijvers, dansende veulens, zon of sneeuw… noem maar op: alles komt voor in  romans en gedichten. Zijn al die natuurdetails bedoeld om een huis, een tuin, een tijd of een land tot leven te wekken of steekt er meer achter al die bloeiende en groeiende details?

Aan de hand van veel bekende en onbekende gedichten en romanfragmenten laat Lidewijde Paris zien dat de meeste details inderdaad niet zo onschuldig zijn als ze lijken, wat ze voor stille signalen geven en hoe je ze kunt interpreteren. Lidewijde leest voor en laat zien en legt uit wat voor verschillende functies natuur in de literatuur heeft. Van Kloos tot Bloem, van A. Alberts tot Nathan Hill, van Margriet de Moor tot…
Voorbereiding is niet nodig en ieder kan alles vragen.


In Hoe lees ik? laat Lidewijde zien hoe zij leest, wat haar opvalt in literaire teksten en hoe ze op onderzoek uit gaat. Met vragen als: Hoe werkt literatuur nu eigenlijk? Waarom is een boek spannend? Waar zit een tweede laag in een roman en hoe kan ik die vinden? Waarom wordt een verhaal in een bepaalde vorm gegoten? Wat is het effect van beeldspraak?, is “Hoe lees ik?” een toegankelijke ‘mustread’ vol voorbeelden en anekdotes voor iedereen die méér uit een boek wil halen dan alleen het verhaal.

Lidewijde Paris begon na vijfentwintig jaar in het Boekenvak als uitgever en redacteur in 2016 met De Lees!ambassade om het literaire lezen op een toegankelijke en onderhoudende manier te promoten. Haar boeken Hoe lees ik? (6 drukken) en Hoe lees ik korte verhalen? (februari 2018) worden door een breed publiek gelezen en gelezen, van leesclubs tot leraren, van schrijvers, vertalers tot serieuze lezers.

 

20:00 - 22:00

Wisselstraat 8

Prijs: € 6,50
Leden-prijs: € 5,00

Er zijn nog: 35 kaarten beschikbaar

Mijn bibliotheek

Vind ons leuk op facebookVolg ons op twitterYoutube flickr