Vragen

BSB

 • Wat is de BSB?

  In de Brede School Bibliotheek zijn kinderen de baas. Leerlingen van groep 7/8 staan zelf achter de balie. Zij lenen de boeken uit, nemen ze ook weer in en zetten ze terug in de kast. Kinderen die in de BSB werken bepalen mee welke boeken worden aangeschaft, geven tips voor de inrichting van de bibliotheek of activiteiten tijdens de Kinderboekenweek. Zo bepalen kinderen zelf hoe de bibliotheek gerund wordt en wat er te lezen en te doen is.

 • Wat betekent BSB?

  BSB is de afkorting van: Brede School Bibliotheek. Zoals de naam als zegt is het een samenwerking tussen de school en de bibliotheek.

 • Hoe werkt de BSB?

  De kinderen komen tijdens schooltijd met hun groep naar de BSB. Daar worden ze geholpen door BSB-medewerkers van groep 7 of groep 8. Voor de kinderen die er werken is het heel leerzaam om hun eigen bedrijf te runnen en zelfstandig te leren werken. Voor de kinderen die komen lenen is het fijn dat zij van de bibliotheek gebruik kunnen maken, ook als hun ouders nooit met hen naar de bieb gaan. Dat vinden we belangrijk, omdat de bibliotheek voor alle kinderen is.

 • Hoeveel boeken heeft de BSB?

  De BSB in de Grote Waal heeft tussen de 4000-5000 boeken. De jeugdafdeling, waar de Montessorischool een BSB heeft, bestaat uit iets meer boeken omdat hier ook kinderen lenen die in de binnenstad wonen.

 • Waarom heeft niet elke school een BSB?

  Niet iedere school heeft een Brede school-samenwerking met de bibliotheek. Een BSB betekent voor de school dat alle groepen iedere drie weken naar de BSB komen. Niet alle scholen kiezen daarvoor. Als alle scholen in Hoorn een BSB zouden willen, zouden we ook een probleem hebben, want dan hebben we veel meer boeken nodig, dan we nu hebben. Maar als de scholen zouden willen en er is genoeg geld voor al die boeken, dan zou Bibliotheek Hoorn heel graag overal een BSB willen maken.

 • Doen alle kinderen hetzelfde in de BSB?

  Nee, in de Grote Waal hebben we drie soorten BSB-ers. Behalve de kinderen achter de balie, zitten er ook kinderen in de creatieve groep. Zij organiseren tijdens de Kinderboekenweek een activiteit voor alle kinderen in hun school. Ook is er een Kinderpersbureau. De kinderen die daarin werken, maken elk kwartaal een nieuwsbrief en interviewen beroemde kinderboekenschrijvers die Hoorn bezoeken.

 • Mag ik ook werken in de BSB?

  Als je op een school zit die meedoet in de BSB en je zit in groep 7, dan krijg je, als je dat wilt een opleiding tot BSB-medewerker. Daar leer je hoe de computer werkt, hoe je kinderen helpt, hoe je alle boeken weer terug in de kast moet zetten en hoe je met de catalogus kunt werken. Ook mag je meepraten over hoe jouw ideale bibliotheek eruit ziet. Goede ideeën voeren we dan ook echt uit.

 • Moet ik solliciteren om in de BSB te werken?

  Ja, we hebben een echt sollicitatieformulier voor alle kinderen die willen meedoen in groep 7. Daarop vertel je wie je bent, wat jij het liefst doet, wat je voor goede ideeen hebt voor de BSB en waarom jij geschikt bent voor BSB-medewerker.

 • Wat moet ik kunnen om in de BSB te werken?

  Je moet zelfstandig zijn en vriendelijk tegen andere kinderen. Alle werkzaamheden leren we je. Als je de opleiding hebt gedaan, weet je alles over de verschillende boeken in de BSB en kun je met de computer werken, in de catalogus zoeken en natuurlijk boeken scannen.

Mijn bibliotheek

Vind ons leuk op facebookVolg ons op twitterYoutube flickr

Vind ons leuk op facebookVolg ons op twitterYoutube flickr

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil jij ook profiteren van leuke acties en kortingen en als eerste op de hoogte zijn van onze actviteiten binnen en buiten de bieb? Meld je nu aan!

Nieuwsbrief