Het jaarlijkse cadeau van de bieb voor leden én niet leden!

Het thema van Nederland Leest is ‘robotica’ en het boek dat je in november in onze vestigingen gratis kunt krijgen is: Ik, robot van Isaac Asimov. Het is een futuristische raamvertelling rond hoofdpersoon Susan Calvin (1982), robotpsycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven.

“Voor u is een robot een robot. Raderwerk en metaal, elektriciteit en positronen…Een brein en ijzer! Door mensen gemaakt. Als het nodig is, ook weer door mensen te vernietigen! Maar u hebt niet met ze gewerkt, dus u kent ze niet. Ik zeg u dat ze een zuiverder en beter soort zijn dan wij zijn.’

Calvin ontmoette in haar leven allerlei soorten robots. Het gaat in de 9 verhalen over de menselijke trekken bij robots die ontstaan door de mazen in de wetten van de robotica. Hoewel sommige verhalen in de bundel al meer dan een halve eeuw geleden geschreven werden zijn ze qua inhoud, stijl en humor nog steeds actueel. Een spannend boek met ook nog echte breinbrekers!

Isaac Asimov (1920 – 1992) geldt als misschien wel de grootste science fictionauteur aller tijden. Hij was de grondlegger van de robotica en kwam met drie belangrijke wetten die nog steeds als basis dienen voor het denken over robots.

Lees meer over het boek, de auteur en robots

Nederland Leest Junior op school

Cyberboy van Tanja de Jonge, kinderboekenschrijfster en educatie specialist bij Bibliotheek Hoorn.

Ook voor de jongere leden is er een prachtig boek. Na het grote succes van vorig jaar staat tijdens de juniorcampagne van Nederland Leest 2017 de spannende pageturner Cyberboy centraal. In Cyberboy, dit jaar genomineerd voor de Jonge Jury, speelt robotica een belangrijke rol. Wanneer is iemand nog een mens en wanneer een machine? 

Dankzij financiële steun van VanderLaan konden wij deze unieke en speciale uitgave van Cyberboy gratis aanbieden aan alle groepen 8 van basisscholen in Hoorn en een aantal groepen van het D'ampte. Daar hebben de scholen dankbaar gebruik van gemaakt. In november zullen 2.080 leerlingen in Hoorn Cyberboy lezen en bespreken in de klas, en gesprekken gaan voeren over robotica. Bedankt VanderLaan!

En natuurlijk is Cyberboy te leen in jouw bibliotheek.

Praat mee over Robotica in de bibliotheek

De bibliotheek is de plaats voor ontmoeting en debat over maatschappelijke thema’s en bespreekt ‘robotica’ in november. Aan de hand van de zes onderstaande stellingen kan gedebatteerd worden over de rol die wij robots in ons leven willen geven.

Zijn we bereid robots toe te laten in onze ziekenhuizen, scholen, kunstwereld, verzorgingstehuizen en onze harten?Ga met korting naar 'The Circle'

Boekverfilming met inleiding van Marloes de Valk en filmgesprek


Zijn we op weg naar een digitale dictatuur? Eentje die we niet herkennen aan een schreeuwende dictator, maar aan cameratoezicht en een stortvloed aan persoonlijke infor-matie op sociale media? The Circle is gebaseerd op het boek van Dave Eggers. In deze satirische verfilming schetst regisseur James Ponsoldt een Facebook/Google surrogaat dat op het punt staat de wereld te controleren door middel van hun social mediaplatform.

 

Zondag 12 november,  14:00 uur, Cinema Oostereiland
Kaartjes kun je online kopen. Aan de kassa bij Cinema Oostereiland krijgen bibliotheekleden € 1,50 korting.

Boeken van Tanja de Jonge

Kun je verliefd worden op een robot?

Mijn bibliotheek

Vind ons leuk op facebookVolg ons op twitterYoutube flickr

Leestips: Robotisering

 • 1.

  Ik, robot

  Ik, robot

  Isaac Asimov

  Bundel van negen samenhangende verhalen over de ontwikkeling van en problemen in de omgang met robots. Intrigerende wetenschappelijke puzzels, toegankelijk en begrijpelijk verteld.

   
 • 2.

  Robopocalyps

  Robopocalyps

  Daniel H. Wilson

  Elektronische apparaten komen in opstand tegen de mens, gevolgd door een totale oorlog van robots tegen de mensen.

   
 • 3.

  De achterblijver

  De achterblijver

  Yves Petry

  Als een perfecte baby-computer ontwikkeld wordt, blijkt pijnlijk de imperfectie van de mens.

   
 • 4.

  Uiteenzetting over de steeds verdergaande automatisering en de opmars van de informatietechnologie die grote werkloosheid en sociale ongelijkheid tot gevolg kunnen hebben.

   
 • 5.

  Machines die denken

  Machines die denken

  samengesteld door John Brockman

  Wat denken we over machines die denken? Die vraag staat centraal in dit boek en wordt in korte artikelen beantwoord door 195 vooraanstaande denkers en wetenschappers.

   
 • 6.

  Achter onze schermen

  Achter onze schermen

  Thomas Smolders

  Verhalen over de digitalisering van onze wereld.

   
 • 7.

  Het tweede machinetijdperk

  Het tweede machinetijdperk

  Erik Brynjolfsson & Andrew McAfee

  Beschrijving van het leven van mensen in het digitale tijdperken en strategieën voor het succesvol combineren van digitale technieken met menselijk vernuft.

   
 • 8.

  De vraag naar de techniek

  De vraag naar de techniek

  Martin Heidegger

  Essay door de Duitse filosoof (1889-1976) over de relatie tussen mens en techniek.

   
 • 9.

  Studie over de invloed van de robotisering op de arbeidsmarkt, de sociale zekerheid en eigendomsverhoudingen.

   
 • 10.

  Terugblik op de medisch-technologische ontwikkelingen in de twintigste eeuw met een vooruitblik op wat nog gaat gebeuren op dat gebied.

   
 • 11.

  Robot aan het stuur

  Robot aan het stuur

  Jochanan Eynikel

  Technologie maakt ons dagelijks leven gemakkelijker, maar leidt ook tot nieuwe praktische en ethische vragen rond arbeid, veiligheid en zorg. 

   
 • 12.

  Filosofische bezinning op de ontwikkeling en de invloed van de moderne natuurwetenschappen.

   

Download de lijst met titels over digitalisering en robotisering.