VoorleesExpress

In september 2012 is een mooi project gestart: de VoorleesExpress. Bibliotheek Hoorn is hierin partner, samen met
de Voorlees expressVrijwilligerscentrale Westfriesland en Gemeente Hoorn. De VoorleesExpress is een project waarbij kinderen met een taalachterstand wekelijks thuis worden voorgelezen door enthousiaste vrijwilligers. Dit stimuleert de taalontwikkeling van kinderen, verrijkt de taalomgeving in huis en brengt mensen met elkaar in contact. Een leuke manier om elkaar te ontmoeten! De VoorleesExpress is in 2006 begonnen als een burgerinitiatief. Het heeft zich in de praktijk inmiddels groots bewezen.

Wat is de VoorleesExpress?
De voorlezer van de VoorleesExpress gaat 20 weken lang één keer per week ’s avonds bij een gezin thuis voorlezen.

De voorlezer thuis
Door interactief voor te lezen prikkelen we de taalontwikkeling van kinderen, versterken we hun gevoel voor (boeken)taal en vergroten we hun woordenschat. Plezier in lezen is voor ons het belangrijkst. De voorlezers introduceren het voorleesritueel bij een gezin en geven de ouders handvatten het voorlezen zelf voort te zetten na afloop van het project. Daarnaast geeft de VoorleesExpress voorlezers én gezinnen de kans elkaar te leren kennen. Uit onze ervaring blijkt dat beide partijen dit contact erg bijzonder en leerzaam vinden.

De voorlezer zal het gezin meenemen naar de bibliotheek. Op die manier maakt het gezin kennis met de bibliotheek en zullen ze in de toekomst minder drempels ervaren om boeken te halen.

Gezinnen met taalachterstand
De VoorleesExpress is bedoeld voor kinderen met een taalachterstand. Deze kan zijn ontstaan doordat zij Nederlands als tweede taal gebruiken of doordat zij opgegroeid zijn in een taalarme omgeving. We lezen dus voor bij zowel autochtone als allochtone gezinnen.

Wil je voorlezer worden? Meer informatie bij Vrijwilligerscentrale Westfriesland

 

Mijn bibliotheek

Vind ons leuk op facebookVolg ons op twitterYoutube flickr