Lezen voor je boekenlijst

Moet je boeken lezen voor school en wil je advies?lezen voor je lijst

Ook daarvoor kun je terecht bij Bibliotheek Hoorn. In de drie vestigingen van Bibliotheek Hoorn is er een speciale 'lezen voor je lijst'-afdeling. Er zijn zes leesniveaus, van makkelijke tot zeer pittige boeken. Die kan je ook terugvinden op lezenvoordelijst.nl . Wel eerst even een gratis account aanmaken!

Kies een boek dat past bij jouw leesniveau en school type:

 • Vmbo & onderbouw havo/vwo: niveau 1, 2 (3) 
 • Havo bovenbouw: niveau 2, 3 (4, 5) 
 • Vwo bovenbouw niveau 2,3,4, (5, 6) 

 Overleg altijd met je leraar Nederlands of je het boek voor je lijst mag lezen.

Heb je al een titel? Natuurlijk kun je via onze website checken of wij het boek dat jij wil lezen op de plank hebben staan. Zoek bovenaan deze pagina de titel van je boek in bij zoeken.

Leesplein
Op Leesplein vind je veel achtergrondinformatie over schrijvers en boeken. Op Leesmij, de hangplek voor boeken, vind je boekentips aan de hand van supergave filmpjes en er is veel achtergrondinformatie. Zeker een aanrader!

LuisterBieb app helpt je met je literatuurlijst

Met de gratis LuisterBieb app van de Bibliotheek kun je naast lezen ook een boek luisteren voor je literatuurlijst. Van Jan Terlouw tot Kees van Kooten, van Tommy Wieringa tot Harry Mulisch. 

De gratis LuisterBieb app is een alternatieve en laagdrempelige manier om boeken te lezen voor je lijst. Of  je nu aan het sporten bent, of met de bus reist. je krantenwijk loopt of in bed ligt: oortjes in en luisteren maar. Door ‘luisterend lezen’ kun je het volledige boek leren kennen en beperk je je niet uitsluitend tot uittreksels of films.

Zo werkt het!
De gratis LuisterBieb app is eenvoudig te downloaden naar tablet of smartphone. Iedereen die lid* is van de Bibliotheek heeft toegang tot alle luisterboeken. Wie geen lid is, heeft toegang tot een selectie luisterboeken. In de ‘Luisteren voor je lijst-selectie’ staan titels voor zowel het VMBO als HAVO/VWO. De luisterboeken zijn via wifi te downloaden. Hierna kan er altijd en overal geluisterd worden naar boeken van de literatuurlijst.

 *Jongeren tot 18 jaar zijn gratis lid bij de bibliotheek 

Download hier de app voor Luisteren voor je Lijst

Marina in gesprek over de LuisterBieb app

Lezen voor je lijst! Het is niet meteen de favoriete bezigheid van pubers. Hoe krijg je pubers wel aan het lezen? Marina van der Wal, opvoedkunidge,  buigt zich in haar vlog over het probleem met schrijver Kees van Beijnum (Oesters van Nam Kee) en probeert samen met hem de nieuwe “LuisterBieb” app uit. 

Mijn bibliotheek

Vind ons leuk op facebookVolg ons op twitterYoutube flickr

Boekentips
 • 1.

  Kapot

  Kapot

  Carry Slee

  Thijs (15) en zijn zusje Julia (14) spelen samen met twee vrienden in een succesvolle muziekband. Als hun ouders in een vechtscheiding komen, heeft dat grote gevolgen, ook voor de hechte band tussen broer en zus. 

   
 • 2.

  Bibi xtra

  Bibi xtra

  Caja Cazemier

  Bibi (15, ik-figuur) heeft geen problemen met haar overgewicht, maar kan geen leuke kleding kopen. Ze besluit zelf kleding te maken. Deze kleding wordt zo populair, dat ze een webshop begint.

   
 • 3.

  Pitspot

  Pitspot

  Sanne Parlevliet

  Arnolds vader is na een heftige ruzie vertrokken. Arnold (ik-figuur) kijkt elke dag uit naar de post, want zijn vader heeft beloofd te schrijven waar hij is. Maar waar blijft die brief?

   
 • 4.

  Dubbel vermist

  Dubbel vermist

  Tanja de Jonge

  Mitchell vindt een oud koekblik met de naam Chris Peeters erop. Er zit een tekening in en een geboortekaartje. Hij gaat met zijn vriend Brent op zoek naar Chris. Maar wil Chris wel gevonden worden?

   
 • 5.

  Flashback

  Flashback

  Eva Burgers

  Lynn wordt op een avond van haar fiets getrokken en in elkaar geslagen. Wie heeft haar dit aangedaan en waarom?