Veilig op het internet

Internet is een geweldige bron van informatie. Kinderen weten hun weg hier tegenwoordig heel goed en kunnen bijna over elk onderwerp veilig internet laptopiets vinden, spelletjes spelen, filmpjes bekijken, muziek of ringtones downloaden en hun vrienden ontmoeten op Hyves en MSN. Als je kind lid is van Bibliotheek Hoorn, kan hij of zij een uur gratis per dag internetten in de bibliotheek!

De keerzijde van internet
Internet heeft ook een andere kant. Iedereen kan alles op internet zetten; niet alle informatie is correct. Bij het downloaden kunnen kinderen per ongeluk foute bestanden binnenhalen die de computer beschadigen, mensen kunnen zich gemakkelijk anders voordoen dan ze zijn en er wordt helaas ook gepest op internet. Daarom is het belangrijk dat kinderen veilig surfen op internet. Hieronder een aantal aandachtspunten.

Cyberpesten
Digitaal pesten komt steeds vaker voor. Bij digitaal pesten weten de kinderen vaak niet wie de pester is. Het pesten is extra pijnlijk voor het kind omdat het op school gebeurt en thuis doorgaat en andersom. Niemand die merkt dat jouw kind op zijn/haar computer gepest wordt. Voor kinderen is er een speciale website weetwatjetypt.nl waar ze kunnen lezen wat ze moeten doen om te voorkomen dat ze gepest worden.

Betrouwbare websites
Internet is een wildernis aan informatie waarin kinderen gemakkelijk verdwalen. Er zijn miljarden websites en niet alles wat je leest is betrouwbaar. Hoe weet jij nu welke sites betrouwbaar zijn en welke niet? De webdetective leert kinderen stap-voor-stap waar ze op moeten letten. Ook kunnen ze zoeken via een kindvriendelijke startpagina, zoals bv. www.meestersipke.nl . Dan weet je zeker dat de informatie die je vindt voor kinderen bedoeld en geschreven is.

Meer lezen over wijs omgaan met internet?
Op www.wifiwijs.nl staat nog veel meer informatie en tips over hoe kinderen het best met persoonlijke informatie om kunnen gaan op internet maar ook met hun mobiel. Ze kunnen bijvoorbeeld de wachtwoordtest doen of een quiz. Klik op het Donald Duck-plaatje en lees hoe Wifiwijs ze zijn in Duckstad.

Mijn bibliotheek

Vind ons leuk op facebookVolg ons op twitterYoutube flickr

Leerzame apps

leerzame apps kinderen

Welke apps en websites zijn geschikt voor jonge kinderen?

Wat zijn goede leerzame apps en websites voor mijn kind? Hoe maak je onderscheid tussen wat goed is en wat niet? Mijn Kind Online heeft 125 mooie en afwisselende apps en sites voor u op een rijtje gezet in een overzichtelijke gratis brochure, voor kinderen tussen 4 en 12 jaar.

Lees verder