Webinars

Digivaardig Hulplijn

Wil je meer leren over digitale zaken als nepnieuws en dergelijke? Volg dan onze webinars. Je kunt op afstand meekijken met een online uitleg.

Wat is een webinar?

Een webinar is een soort online hoorcollege. Je kijkt naar een live-uitzending van onze cursusleider. In die video wordt er uitleg gegeven over een bepaald onderwerp, zoals nepnieuws. Je kunt ook vragen stellen en reageren.

De Bibliotheek Hoorn start in april met een serie webinars. Het eerste webinar behandelt nepnieuws. Het programma daarna wordt later bekendgemaakt.

Onderwerpen

Nepnieuws
Zeker in deze tijd kom je veel nepnieuws tegen. Op WhatsApp, Facebook en andere sociale media, maar ook in de e-mail. Tijdens het webinar worden voorbeelden gegeven en besproken hoe je nepnieuws herkent.

Phishing
Krijg je weleens een mailtje van de bank of je je wachtwoord wilt aanpassen? Niet op ingaan! Criminelen 'vissen' naar jouw gegevens, vandaar dat dit phishing wordt genoemd. En zo zijn er nog veel andere vormen van bedrog. In dit webinar leer je er meer over.

Veilig internetten
Tegenwoordig gebruiken we overal internet voor: bankieren, bellen, berichtjes sturen, het nieuws lezen. De mogelijkheden zijn eindeloos! Helaas geldt dat ook voor mensen met kwade bedoelingen. In dit webinar leer je hoe je veilig kunt internetten.

Mediawijsheid bij kinderen
Hoe leer je je kinderen om goed gebruik te maken van moderne media? Ze zijn er vaak handiger in dan hun ouders/verzorgers, maar kennen ze ook de gevaren en valkuilen?

Het Donorregister
Op 1 juli 2020 wordt de nieuwe donorwet van kracht. Deze wet bepaalt dat wanneer iemand zich niet aanmeldt en een keuze doorgeeft aan het donorregister, automatisch als donor geregistreerd staat. Hoe werkt dit precies en hoe kun je jouw voorkeuren vastleggen?

 

Dagen en tijden

 

Donderdag 16 april om 14.00 uur - Phishing

Donderdag 23 april om 19.00 uur - Phishing

Donderdag 30 april om 14.00 uur - Veilig internetten

Donderdag 7 mei om 19.00 uur - Veilig internetten

Donderdag 14 mei om 14.00 uur - Mediawijsheid bij kinderen

Donderdag 28 mei om 19.00 uur - Mediawijsheid bij kinderen

Donderdag 4 juni om 14.00 uur - Het donorregister 

Donderdag 11 juni om 19.00 uur - Het donorregister


Uitleg van Mariska Rep

Mariska Rep leidt de webinars van de Bibliotheek Hoorn

De webinars worden geleid door Mariska Rep, cursusleider van het Digitaal Huis van de Bibliotheek Hoorn. 

Wil je beter leren omgaan met computer, tablet, internet en DigiD? Dan schiet Mariska te hulp. Er zijn twee cursussen waarvoor je je kunt opgeven: Klik&Tik (beginnerscursus) en DigiSterker (leren omgaan met websites van de overheid). Op het digitaal spreekuur beantwoordt Mariska jouw vragen.

Hoe werkt het aanmelden?