Als lezen moeilijk gaat

Voor kinderen die moeite hebben met lezen is er het Makkelijk Lezen Plein (MLP) en 4you plein in de bibliotheek.

 

Op deze plek staan aantrekkelijke boeken en ander materiaal zo gepresenteerd dat het makkelijker wordt om leuk leesmateriaal te vinden en het leesplezier te vergroten. Dus breng eens een bezoek aan de bibliotheek en snuffel rond.

Makkelijk lezen plein

Op het makkelijk lezen plein in de bibliotheek vind je makkelijk te lezen boeken voor kinderen van 9 tot 12 jaar. 

Meer lezen

4you plein

Op het 4you! plein staan makkelijk te lezen boeken voor 12 jaar een ouder. 

Meer boeken voor jongeren

e-books

Lees makkelijke e-books op je tablet of telefoon.

Online boeken

Handige tips om lezen makkelijker te maken

Lees samen. Lees bijvoorbeeld om en om een zin, of om en om een hele bladzijde. Of verdeel rollen, je kind leest wat één iemand doet en zegt, en jij leest de rest. Er zijn ook speciale 'toneelleesboekjes' voor.

Leuk lezen doe je met een leuk boek. En dat heb je niet altijd in één keer gevonden. Geef niet op als je niet gelijk het juiste boek kunt vinden. Kies zelf eens vijf boeken en laat je kind daar eentje van kiezen. Waren ze alle vijf niks? Zoek dan gewoon vijf nieuwe. 

Vindt je kind lezen niet leuk, maar wil je hem of haar toch graag laten lezen? Geef dan een beloning. Maak een kaart en zet een kruisje per 10 gelezen minuten. Bij tien kruisjes mag je kind het avondeten kiezen. 

Makkelijk lezen boeken voor 9 tot 12 jaar

Meer Makkelijk lezen boeken

Passend lezen

Met Passend Lezen kunnen Bibliotheekleden met een leesbeperking via streaming op de computer gesproken boeken uit de collectie van Bibliotheekservice Passend Lezen beluisteren.

Naar de website van Passend lezen

Yoleo

Hoe krijg je kinderen die niet van lezen houden met hun neus in de boeken? Door lezen leuk te maken! Met Yoleo verdien je leespunten die je kunt gebruiken om je virtuele kamer in te richten. Lezen met Yoleo is ook makkelijk. Doordat de tekst wordt getoond en voorgelezen. Een soort karaoke dus. Voor kinderen van ongeveer 8 tot 12 jaar. 

Naar Yoleo

Makkelijk lezen boeken voor 12 jaar en ouder

Openingstijden

Bibliotheek Risdam
12:00 - 17:00
Bibliotheek Kersenboogerd
12:00 - 17:00
Bibliotheek Hoorn, Centrale
12:00 - 17:00