De Bibliotheek op school

wethouder Samir Bashara opend de Bibliotheek op School in Basisschool de Ichthus in Hoorn

Dit landelijk concept omvat alles wat een school in de basis nodig heeft voor een goed leesklimaat. De bibliotheek ondersteunt het leesplezier van leerlingen en docenten met advies, leesbevorderende lessen, monitoring, inspiratie en groepsbezoeken.

Filmpje De Bibliotheek Hoorn op school bij de Ichthus en het Universum

Leesklimaat ondersteuning

Samir Bashara wethouder opent de bibliotheek op school Ichthus Hoorn

We vinden het belangrijk dat kinderen zich voldoende ontwikkelen zodat zij zich kunnen redden in onze snel veranderende samenleving. Hun toekomst hangt sterk af van hun leesvaardigheid; het is de belangrijkste 21e-eeuwse vaardigheid!

Goede en gemotiveerde lezers hebben vaak plezier in lezen. En wie plezier heeft in lezen, leest veel en leert daardoor beter en sneller.

Veel kinderen in Nederland verlaten de basisschool met een leesachterstand van gemiddeld twee jaar. Op 15-jarige leeftijd is 17,9% van de jongeren bovendien laaggeletterd. Alarmerende cijfers, die vragen om een gerichte aanpak. De Bibliotheek Hoorn is de vanzelfsprekende partner voor de basisscholen om de taalontwikkeling onder leerlingen te stimuleren en het leesplezier te vergroten.

De bibliotheek de school in brengen is dé manier om het voor kinderen laagdrempeliger te maken om ook daadwerkelijk te gaan lezen.

— Bron: ex-wethouder Samir Bashara

Klik hier voor het filmpje van NH nieuws over de opening van de Bibliotheek op School bij het Universum

Wat is "de Bibliotheek op school"?

Stel je voor. Je loopt de school in. Direct valt je oog op iets oranje; het logo van de bibliotheek. Een echte bibliotheek in school? Jawel. Een schoolbibliotheek die wordt beheerd door de professionals van de Bibliotheek Hoorn. Mooie boeken die kinderen aanspreken en inspireren om te gaan lezen. Kinderen van de bovenbouw lenen de boeken uit, getraind door educatief medewerkers van de Bibliotheek. In de klassen wordt aandacht besteed aan het lezen, door de juffen en meesters, maar ook door de leesconsulent van de Bibliotheek. Met een beleidsplan, een jaarplan en een activiteitenplan zorgen we dat alle kinderen met plezier leren lezen. Door middel van de leesmonitor kijken we waar we extra aandacht aan kunnen besteden. In een langdurig samenwerkingsverband met een landelijke aanpak die bewezen resultaat geeft brengen we het lezen op een hoger plan. 

Wie doet er mee? 

Kijk op www.debibliotheekopschool.nl voor meer algemene informatie over het landelijke 'de Bibliotheek op school' concept

Waarom de Bibliotheek op school?

pdf waarom de bibliotheek op school

In de pdf geven we acht goede redenen om te kiezen voor de samenwerking van de Bibliotheek op school. Lees snel verder in de PDF.

Ik wil ook een Bibliotheek op school!