Lezing 'Licht op de Nassau portretten'

Dinsdag 14 mei 2024, van 20:00 tot 22:00 | Centrale Bibliotheek, Wisselstraat 8 Hoorn

Kosten: Gratis

Als ware detectives onderzocht het team onder leiding van André A. Buwalda de serie Nassau-portretten van het Westfries Museum die meesterschilder Jan van Teylingen (ca. 1602-1654) maakte in opdracht van het College van Gecommitteerde Raden van Hoorn.

Meesterschilder Jan van Teylingen (ca. 1602-1654) maakte in opdracht van het College van Gecommitteerde Raden van Hoorn deze 55 officiersportretten. Daarvan stellen er 27 ‘kapiteins’ van het Noorderkwartier voor en de overige 28 Graven van Nassau, onder wie Willem van Oranje en Frederik Hendrik.

Kunsthistoricus Carla van de Puttelaar onderzocht met strijklicht, infraroodlicht endendrologisch onderzoek de geheimen achter de portretten. Zijn ze bijvoorbeeld wel allemaal gemaakt door Jan van Teylingen? André A. Buwalda geeft een inkijkje in de geschiedenis van het Noord-Hollandse regiment. Ook dat werpt licht op de bijzondere serie portretten van het Westfries Museum.

Sprekers:
Carla van de Puttelaar.
‘Van Teylingen of niet? Kunsthistorisch onderzoek naar de 55 portretten van officieren in het NoordHollands Regiment’
en
André A. Buwalda.
‘Het Noord-Hollandse Regiment. Oprichting, kolonels en kapiteins’

Bibliotheekleden en Vrienden van het Westfries museum kunnen de lezing gratis bijwonen (niet-leden betalen € 5)
Graag bij reservering vermelden en op vertoon van de ledenpas bij de ingang van de zaal.

Reserveren kan via info@wfm.nl, onder vermelding ‘Licht op Nassau portretten' en of je in aanmerking komt voor gratis entree.

Reserveren