Vertelvoorstelling ‘Schaduwen van vrijheid, de dans naar verlossing’

3 maart 2024 | Elke week | Kantoor WIC in Hoorn – Binnenluiendijk 2 Hoorn

Kosten: € 12,50 Leden van de bibliotheek krijgen € 2,50 korting

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

logo media ukkie dagen 2023

Ter ere van het herdenkingsjaar slavernijverleden hebben Wijnand Stomp, Sherwin Kirindongo en Julian Wijnstein een vertelvoorstelling gemaakt op het boek 'Mens te koop' van Miep Diekmann. Het is een veelzijdige theatrale vertelling waarin de makers de grenzen verkennen van: identiteit, onrecht, vrijheid en de schaduwzijden van het menselijk bestaan ten tijde van de slavernij op Curaçao .

Achtergrondinformatie

Bijna 60 jaar geleden schreef jeugdauteur Miep Diekmann het boek ‘Geen mens is van de ander’, een verhaal dat zich afspeelt op Curaçao tijdens de slavernij. Het verhaal gaat over twee kinderen die met hun vader die chirurgijn is naar de kolonie Curaçao verhuizen. Chirurgijns speelden in die tijd een belangrijke rol in het keuren van slaafgemaakten voor de plantages. 

De oorspronkelijke titel van het boek is ‘Geen mens is van de ander’.

Bijzonder detail is dat het boek in 1965 in opdracht van de burgemeester van Utrecht is geschreven.  Hij wilde alle schoolverlatende kinderen dit boek cadeau doen. Een paar jaar later werd het boek onder de titel ‘Mens te koop’ uitgegeven.

Auteur Miep Diekmann heeft verschillende boeken geschreven die zich afspelen op Curaçao. Ook omdat ze hier in haar jeugd heeft gewoond. In haar boeken schrijft ze kritisch over de koloniale periode en sociaal onrecht. In die zin was zij haar tijd  ver vooruit. Het boek is gebaseerd op ware feiten. Het verhaal speelt zich grotendeels af op de suikerriet plantage van Isaac Moron. Sporen van deze plantage eigenaar zijn nog terug te vinden in Amsterdam.

Bibliotheekleden krijgen € 2,50 korting p.p.
Graag bij reservering vermelden en op vertoon van de ledenpas bij de ingang van de zaal.

Vanaf 4 februari tot 17 maart zijn er iedere zondagmiddag 2 voorstellingen:
     - 13.00 uur
     - 15.30 uur

Meer informatie en reserveren: Stuur een bericht naar nhn@discriminatie.nl

Hetgebouw is niet rolstoeltoegankelijk. Er zijn een aantal trappen bij de entree en in het gebouw. Er is een traplift aanwezig (indien je hiervan gebruik wilt maken, graag bij de reservering vermelden).