Oekraïne

Er zijn inmiddels veel initiatieven op gang gekomen om Oekraïense vluchtelingen te helpen. Bijvoorbeeld om te lezen in hun eigen taal of om Nederlands te leren spreken. Hier vind je voorbeelden van deze initiatieven.

Heb je even een computer of wifi-verbinding nodig? Dan kun je natuurlijk altijd binnenlopen bij een bibliotheek in de buurt.

Inloopspreekuur voor Oekraïners (Walk-in consultation hours for Ukrainians) in de bibliotheek

Naar de agenda / To the agenda


E-books en luisterboeken

Met de gratis app Unlimited Learning kunnen Oekraïense kinderen en volwassenen volop lezen en leren.

Download de app (iOS)

Download de app (Android)

Refugee Help

Van onderwijs tot gezondheidszorg, van rechtsbijstand tot sportactiviteiten. RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten.

 

Naar Refugee Help

Vertaal website

Met Pryv.it kan iedereen via de smartphone gemakkelijk een gesprek voeren met een vluchteling uit Oekraïne. Heeft de ander geen smartphone bij de hand? Dan kan je gebruikmaken van de split screen-functie en samen een gesprek voeren op één smartphone, elk op een eigen helft van het scherm.

Naar Pryv.it

Jeugdbieb

Lesmateriaal, prentenboeken, e-books, luisterboeken: via Jeugdbieb vind je een schat aan informatie voor Oekraïense kinderen.

Naar Jeugdbieb

Prentenboeken in alle talen

Luister naar audio-vertalingen van de mooiste prentenboeken. Veel boeken zijn ook in het Oekraïens beschikbaar.


Naar Prentenboeken in alle talen

Luister en leer

‘Luister en leer’ is een gratis taalprogramma voor alle vluchtelingen uit Oekraïne. Maak kennis met de taal door te luisteren en na te spreken.

Naar Luister en leer

Formulieren spreekuur

Gratis hulp en uitleg bij officiële brieven en invullen van formulieren. De Formulierenbrigade Hoorn helpt. Wil je een aanvraag doen, maar weet je niet hoe? Misschien heb je een officiële brief gekregen maar weet je niet goed wat je daarmee aan moet. Kom langs bij de Formulierenbrigade. 

Meer informatie

Informatiepunt Digitale Overheid

Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Veel mensen vinden dit lastig. Kun je wel wat hulp gebruiken of ken je iemand die hulp nodig heeft? Kom langs in de Bibliotheek Hoorn. Wij denken met je mee en geven je informatie zodat je verder kunt.

Meer informatie

Ria van der Knaap Nederlands voor Oekraïners

beginnerscursus tot niveau A1

Nederlands leren aan de hand van liedjes zonder grammaticale uitleg.

Bekijk dit boek

Meer weten over de situatie in Oekraïne?