Aanbod Voortgezet Onderwijs

Leerling bij boekenkast

Om je optimaal van dienst te kunnen zijn, komen wij bij je op school. Het advies dat we geven is gratis. Wil je dat we ook werkzaamheden voor de school gaan verrichten, zoals saneren of het schrijven van een leesplan? Dan rekenen we een uurtarief.

Instellingsabonnement

Boeken lenen met een pas van de school? Dat kan met een instellingsabonnement. Hiermee kun je allerlei boeken voor in de klas of voor eigen deskundigheidsbevordering lenen. Lees meer

Workshops en lessen

Neem voor het aanbod aan workshops en lessen contact op met de afdeling educatie. 

Leesclub

6 bijeenkomsten met leerlingen die weinig of niet lezen voor hun plezier. In de leesclub leren ze hun boekensmaak ontwikkelen en worden ze gemotiveerd vaker te lezen. Lezen voor plezier heeft bewezen resultaat op het gebied van begrijpend lezen, waardoor de schoolresultaten verbeteren. 

Fake news

Kinderen kunnen nepnieuws maar moeilijk onderscheiden van echt nieuws. Tijd om te oefenen! In deze workshop gaan leerlingen zelf aan de slag en gaan we hands-on kijken hoe goed we zijn in het herkennen van echt en nep. We geven natuurlijk eerst handvatten om nepnieuws te herkennen, en stellen aan het eind tien gouden tips samen om (bijna?) nooit meer in het nepnieuws te trappen.

Mediacoaching
De Bibliotheek Hoorn heeft een specialist in huis die de nationale opleiding tot mediacoach heeft gevolgd. Onze mediacoach kan assisteren bij het ontwikkelen van een leerlijn mediawijsheid, docenten coachen bij een probleem als cyberpesten en helpen bij het organiseren van ouderavonden of themaweken rondom nieuwe media of internet. Zij geeft ook trainingen informatievaardigheid aan leerlingen of docenten. Vraag een gratis gesprek aan om alle mogelijkheden te bespreken.

Training informatie beoordelen
Leerlingen maken kennis met boeken, kranten en internet. Ze leren wanneer ze welke bron gebruiken en hoe ze de gevonden informatie moeten beoordelen. Deze cursus kan afgestemd worden op het lesprogramma of het thema dat in de klas aan de orde is. Leerlingen krijgen na afloop van de cursus een lidmaatschapspas. Deze vragen worden onder andere behandeld: Hoe weet je of informatie betrouwbaar is? Wat is het verschil tussen een feit en een mening? Hoe beoordeel je internetsites? Wat is het verschil tussen een zoekmachine en een portal?

Bieb Escape
Ontsnap uit de bibliotheek! Lees meer.

Moordspel
Er is een moord gepleegd in de bibliotheek, wie heeft het gedaan? Lees meer.

'Jonge Jury'
Nationaal project waarin leerlingen tot 16 jaar hun favoriete boek kiezen. Wij kunnen helpen dit project op school op te zetten. 

'Read to me'
Landelijke voorleeswedstrijd voor alle brugklassers. E-mail vrijblijvend naar team educatie voor meer informatie. 

Nodig een schrijver uit!
Via De Schrijverscentrale is het ook mogelijk om een schrijver op je school uit te nodigen. Organiseer je dit in samenwerking met de Bibliotheek Hoorn, dan zorgen wij voor boeken van de schrijver en een lesbrief. 

Lezen centraal dag
Je wilt graag een dag op school waarin het lezen centraal staat; een leesfeest voor alle brugklassers, of misschien wel voor de hele school. Maar hoe organiseer je dat en welke activiteiten zijn er dan voor de leerlingen?  Ons team kan een gehele dag voor jullie organiseren, volledig afgestemd op de wensen van de school. 

Schrijvers in de bibliotheek
De Bibliotheeksalon is een theaterruimte in de Centrale Bibliotheek voor maximaal 80 bezoekers. Er worden regelmatig literaire avonden georganiseerd met bekende schrijvers en dichters. Scholieren zijn uiteraard zowel individueel als in (klein) groepsverband welkom. Scholieren kunnen betalen met CKV-bonnen. Als je op de hoogte gehouden wilt worden van dit programma, neem dan contact op met het Team Educatie of schrijf je via deze link in voor de nieuwsbrief.

Poëzie in de klas
Er zijn veel poëzie projecten op de markt voor scholieren die aangepast zijn aan de (digitale) leefwereld waar ze nu in leven. Bijvoorbeeld het project 'PRECIES 160' over sms-gedichten en 'DICHT|VORM' waarin gedichten tot leven worden gebracht door middel van animaties. Laat je adviseren door onze educatieve medewerkers.

Gedichtendag
In januari valt altijd de landelijk Gedichtendag. Elk jaar is er weer een nieuw thema waar lessuggesties bij samengesteld worden die erop gericht zijn om leerlingen enthousiast te maken voor poëzie. Zie ook www.poezieweek.com

Scholierenkasten
In de Centrale Bibliotheek zijn enkele kasten gereserveerd voor scholieren met een groot aantal titels Nederlandse, Franse, Engelse en Duitse literatuur. Ook zijn alle naslagwerken aanwezig die afgestemd zijn op de behoeften van het moderne onderwijs. Scholieren vinden op deze manier gemakkelijk boeken voor hun lijst of leesdossier.