Aanbod Voortgezet Onderwijs

Leerling bij boekenkast

Om je optimaal van dienst te kunnen zijn, komen wij bij je op school. Het advies dat we geven is gratis. Wil je dat we ook werkzaamheden voor de school gaan verrichten, zoals saneren of het schrijven van een leesplan? Dan rekenen we een uurtarief.

Neem contact met ons op

Instellingsabonnement

Boeken lenen met een pas van de school? Dat kan met een instellingsabonnement. Hiermee kun je allerlei boeken voor in de klas of voor eigen deskundigheidsbevordering lenen. Lees meer

Workshops en lessen

Neem voor het aanbod aan workshops en lessen contact op met de afdeling educatie. 

Leesclub

6 bijeenkomsten met leerlingen die weinig of niet lezen voor hun plezier. In de leesclub leren ze hun boekensmaak ontwikkelen en worden ze gemotiveerd vaker te lezen. Lezen voor plezier heeft bewezen resultaat op het gebied van begrijpend lezen, waardoor de schoolresultaten verbeteren. 

Fake news

Kinderen kunnen nepnieuws maar moeilijk onderscheiden van echt nieuws. Tijd om te oefenen! In deze workshop gaan leerlingen zelf aan de slag en gaan we hands-on kijken hoe goed we zijn in het herkennen van echt en nep. We geven natuurlijk eerst handvatten om nepnieuws te herkennen, en stellen aan het eind tien gouden tips samen om (bijna?) nooit meer in het nepnieuws te trappen.

Mediacoaching
De Bibliotheek Hoorn heeft een specialist in huis die de nationale opleiding tot mediacoach heeft gevolgd. Onze mediacoach kan assisteren bij het ontwikkelen van een leerlijn mediawijsheid, docenten coachen bij een probleem als cyberpesten en helpen bij het organiseren van ouderavonden of themaweken rondom nieuwe media of internet. Zij geeft ook trainingen informatievaardigheid aan leerlingen of docenten. Vraag een gratis gesprek aan om alle mogelijkheden te bespreken.

Bieb Escape

Ontsnap uit de bibliotheek! Lees meer.

Moordspel
Er is een moord gepleegd in de bibliotheek, wie heeft het gedaan? Lees meer.

'Jonge Jury'
Nationaal project waarin leerlingen tot 16 jaar hun favoriete boek kiezen. Wij kunnen helpen dit project op school op te zetten. 

'Read to me'
Landelijke voorleeswedstrijd voor alle brugklassers. E-mail vrijblijvend naar team educatie voor meer informatie. 

Nodig een schrijver uit!
Via De Schrijverscentrale is het ook mogelijk om een schrijver op je school uit te nodigen. Organiseer je dit in samenwerking met de Bibliotheek Hoorn, dan zorgen wij voor boeken van de schrijver en een lesbrief. 

Schrijvers in de bibliotheek

De Bibliotheeksalon is een theaterruimte in de Centrale Bibliotheek voor maximaal 80 bezoekers. Er worden regelmatig literaire avonden georganiseerd met bekende schrijvers en dichters. Scholieren zijn uiteraard zowel individueel als in (klein) groepsverband welkom. Scholieren kunnen betalen met CKV-bonnen. Als je op de hoogte gehouden wilt worden van dit programma, neem dan contact op met het Team Educatie of schrijf je via deze link in voor de nieuwsbrief.

Poëzie in de klas
Aan de slag met poezië? Onze educatief medewerkers gebruiken gedichten van PLINT, bekende dichters en online poëten in gedichten tot leven te laten komen voor de leerlingen. Laat je adviseren door onze educatieve medewerkers.

Gedichtendag
In januari valt altijd de landelijk Gedichtendag. Elk jaar is er weer een nieuw thema waar lessuggesties bij samengesteld worden die erop gericht zijn om leerlingen enthousiast te maken voor poëzie. Zie ook www.poezieweek.com

Scholierenkasten
In de Centrale Bibliotheek zijn enkele kasten gereserveerd voor scholieren met een groot aantal titels Nederlandse, Franse, Engelse en Duitse literatuur. Ook zijn alle naslagwerken aanwezig die afgestemd zijn op de behoeften van het moderne onderwijs. Scholieren vinden op deze manier gemakkelijk boeken voor hun lijst of leesdossier.